Wexy op longlist Thea Beckmanprijs

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij.  Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.
 
Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jury.
 
Omdat de mening van de jeugdlezers van de historische boeken net zo belangrijk is als die van de volwassen jury is besloten het prijzengeld voor beide prijzen gelijk te trekken. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt €1.250,- en de winnaar van de De Jonge Beckman ontvangt ook €1.250,-. 
 
In 2024 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. Ieder jaar verschijnt weer een breed uiteenlopend palet van nieuwe titels van historische jeugdboeken. Het aanbod voor de lijst van 2024 was wederom overweldigend groot, de jury las ruim veertig titels. Door dit grote aanbod van goede boeken heeft de jury besloten de longlist uit te breiden tot twaalf titels dit jaar. Na intensief beraad komt de jury tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):
 
Nienke Berends – Aaf graaft door Clavis, februari 2023
Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo Van Holkema & Warendorf, aug 2023
Linda Dielemans – Koningsspel Leopold, oktober 2023
Ida Does – Virginia Querido, september 2023
Henna Goudzand Nahar – Suikerland Querido, april 2023
Elsbeth de Jager – Niet meer dan een nummer Kluitman, maart 2023
Martine Letterie – Kinderen van ver Leopold – november 2022
Benny Lindelauf – Ze hadden hun schaapjes geteld Querido, november 2022
Christinne Linneweever – Wexy, het spannende leven van een strijdros Kluitman, september 2023
Joyce Pool – Stamppot met kogels Lemniscaat, januari 2022
Edward van de Vendel & Anousch Elman – Misjka   Querido, augustus 2022
Zindzi Zevenbergen/Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs De Harmonie, juni 2023

Twee jaar geleden stond ik ook al op de longlist. Toen met Altijd vluchten, die ook wist door te dringen tot de shortlist, de beste vijf van de lijst. Altijd vluchten won in september tijdens de uitreiking in het Archeon geen van beide prijzen, maar kreeg wel heel mooie rapporten mee. 
 
Eind mei maakt de jury de zes titels van de shortlist bekend. Bij deze zes titels worden door zes studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.  
 
Op zaterdag 14 september 2024 wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2024 als de Jonge Beckman 2024 in Museumpark Archeon uitgereikt. 
De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. 
 
Share our website