De eerste recensie van Wexy, het spannende leven van een strijdros is binnen. Pol van Damme las het boek voor de Belgische website Pluizuit, een onafhankelijke recensiewebsite voor kinderboeken. Te vinden op pluizuit.be. Het Pluizuit-team bestaat uit lezers die ‘het papieren boek’ nog koesteren en die allen besmet zijn met hetzelfde virus: dat van de betere jeugdliteratuur.
Om dit (goedaardige) virus verder te verspreiden, recenseren zij graag en onafhankelijk een selectie van goede kinder- en jeugdboeken.
Ik ben heel blij met de recensie. Ook omdat Van Damme aangeeft dat het een boek niet alleen voor paardenliefhebbers is.
Scheveningen 1813. Als de zestienjarige Jan wees wordt – na het overlijden van zijn vader – werkt hij bij zijn oom Hendrik, een hoefsmid die ook de paarden van de Koninklijke Stallen beslaat. Als Jan op een dag meegaat, ontmoet hij niet alleen het bijzondere paard Wexy, maar ook prins Willem Frederik. De jongemannen komen goed overeen en Jan wordt zijn vaste stalknecht om voor Wexy en de andere paarden van de prins te zorgen. Als de Nederlanden worden bedreigd door de komst van Napoleon moet de prins een leger samenstellen. Hij neemt Jan en zijn paarden mee. Het wordt een moeilijke tijd voor zowel de paarden als Jan. Bij de slag bij Waterloo raken zowel de prins als zijn paard Wexy gewond. Lukt het Jan om Wexy te redden?
Het verhaal begint in het heden, waarin een ondeugende meid bij een bezoek aan Paleis Noordeinde de klasgroep verlaat. Ze gaat in haar eentje nieuwsgierig rondneuzen en ziet op een bepaald moment een opgezet paard staan, waar ze door een beveiliger wordt betrapt. Hij vertelt haar het verhaal van Wexy, het dappere paard van de Prins van Oranje Willem Frederik.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Jan. Achteraan het verhaal legt de auteur uit wat historisch echt is en wat zij voor het verhaal heeft verzonnen. Dit is dus een historisch verhaal en het paard Wexy heeft echt bestaan. Net als de Slag bij Waterloo. De beschrijving van die slag – die Jan vanaf de zijlijn bekijkt – zal menig paardenliefhebber vreselijk doen huiveren. Paarden waren toen ‘gebruiksvoorwerpen’ en sneuvelden massaal tijdens veldslagen.
Gelukkig voor de lezer komt de liefde voor paarden bij Jan op het voorplan in het verhaal.
De personages zijn realistisch beschreven en de dialogen komen vlot over. Het verhaal verloopt chronologisch en beschrijft de periode tussen 1813 en 1839. In de epiloog eindigt het verhaal terug in het heden.
Onderhoudend verhaal over een historisch gebeuren. Niet alleen voor paardenliefhebbers.
Pol Van Damme - april 2023