Nieuws
- Home
- Nieuws
Nieuws
Voor alle medewerkers van de bibliotheken in Nederland wordt door Biblion van alle nieuw in Nederland verschenen boeken biblionrecensies verzorgd. Op grond van die recensies kunnen bibliotheken in Nederland besluiten of ze boeken willen aanschaffen voor in hun bibliotheek. Auteurs kijken daarom altijd halsreikend uit naar die recensie en dat geldt ook voor mij. Ik was daarom heel blij met de prachtige recensie die Toin Duijx schreef over Altijd vluchten. Nu maar hopen dat heel veel bibliotheken op grond van zijn recensie het boek zullen aanschafffen, zodat heel veel kinderen in Nederland het boek kunnen lenen in de bibliotheek en het kunnen lezen!
Altijd vluchten / Christine Linneweever. - [1e druk], [Alkmaar] : Kluitman, [2021]. - 271 pagina's : kaart ; 21 cm.
De 12-jarige Andries woont met zijn zusje Louwina en hun vader en moeder in erbarmelijke omstandigheden in 1820 in de Jordaan in Amsterdam. Vader heeft geen werk en drinkt erg veel. Met hulp van de dominee mogen zij naar de koloniën in Drenthe. Vlak voor hun vertrek sterft Andries' moeder en vertrekt vader toch met zijn twee kinderen, ook al mogen alleen volledige gezinnen er heen. In Frederiksoord is het leven erg hard en nadat vader een tijdje in de gevangenis terechtkomt, besluiten Andries en zijn vader, als Louwina ondergebracht is bij een onbekend gezin, te vluchten. Boeiende, goed geschreven historische jeugdroman, waarvoor de auteur zeker gedegen onderzoek heeft gedaan. Het verhaal heeft een duidelijke, goed volgehouden spanningsopbouw, zeker door het geheim waarom het gezin uit Katwijk gevlucht is en in Amsterdam terechtkwam. Spannend tot aan het slot, waarbij dan tijdsverdichting optreedt. Het toeval speelt een belangrijke rol, maar maakt het verhaal zeker niet ongeloofwaardig, ook al is het slot enigszins wensvervullend. Een geslaagd historisch jeugdboek. Vanaf ca. 11 jaar.
Recensent: Toin Duijx


Mooie historische jeugdroman over de koloniën in Nederland
De eerste recesie voor Altijd vluchten is binnen en geschreven door Diane Kooistra. Fijn dat ze het een mooi verhaal vond en dank voor alle lovende woorden!door Diane Kooistra 14 september 2021
Voor ik begin wil ik eerst aangeven dat dit boek mooi vormgegeven is. Boven elk hoofdstuk een scheepje getekend en elk hoofdstuk is kort en overzichtelijk ingedeeld. Dat leest heel prettig (of leest fijn voor)
Altijd vluchten is de tweede historische roman van Christine Linneweever en ze neemt ons mee naar het Amsterdam van 1820. De hoofdpersonen zijn Andries en zijn zusje Louwina, zij zijn uitgekozen om vanuit de Jordaan naar de kolonies in Drenthe te verhuizen. In de geschiedenisboeken staat dat de Maatschappij van weldadigheid dorpen stichtten in Drenthe waar arme mensen landlopers en bedelaars werk, school en huisvesting kregen. In de praktijk waren de bewoners eigenlijk een soort gevangenen die onderworpen werden aan strenge regels en beperkingen. Voor een laag loon hard werken en waar ze te maken kregen met beloftes die anders uitgelegd zouden worden. Ze moeten opnieuw zien te overleven maar voor ze gewend zijn komen ze in grotere avonturen terecht.
“
Christine Linneweever weet dit schrijnende verhaal uit onze Vaderlandse geschiedenis te vertalen naar het verhaal van Andries en zijn familie. Ze maakt het grote verhaal klein en persoonlijk. Ze heeft echt de sfeer van de tijd van toen weergegeven. Door de levendige beschrijvingen van kleding, omgeving maar ook van de gevoelens van onmacht en honger en oneerlijkheid is het een boeiend verhaal om te lezen. Ze kan echt in het rijtje van Thea Beckman, Rob Ruggenberg en Simone van der Vlught.
De acties en reacties van Andries en Louwina lijken bij hun leeftijd te horen, ze nemen niet alles als zoete koek aan en proberen er het beste van te maken. Een vader die drinkt en een moeder die ziek is, Andries probeert de zorg voor zijn zusje op zich te nemen maar neemt het daarnaast ook voor zijn ouders op. Een kind dat niet echt kind kan zijn.
Ook de kloof tussen arm en rijk is heel herkenbaar. De avonturen waar ze in terecht komen zijn spannend en soms onverwacht. Dat maakt van dit boek echt een mooi jeugdboek dat uitnodigt om nog meer te lezen en te leren van de geschiedenis van ons eigen land.